Olivolja är en mångsidig produkt som bland annat används till stekning eller matlagning, men kan även användas till torrt hår eller torra händer. Många föredrar exempelvis olivolja till stekning för att den klarar högre temperaturer än smör och andra medel, vilket lämpar sig för kött eller annan mat som ska stekas på hög temperatur. 

Steka i olivolja

Att steka i olivolja är vanligt. En av anledningarna till dess popularitet är för att oljan klarar högre temperaturer än exempelvis smör, vilket lämpar sig när man vill få en fin stekyta på en köttbit utan att genomsteka köttet.

Läs vår stor guide:

TEST AV OLIKA OLIVOLJA

MESTONSKEDE.SE

Det finns många olika typer av olivoljor. Den “äkta” varan kommer ofta från Italien, men det finns även andra länder som producerar genuina och äkta olivoljor. Utöver detta finns det olika smaksättningar, samt att olivoljan kan vara något som kallas för “extra virgin”, vilket betyder att oljan är framställd utan kemiska produkter och tillsatser, samt att temperaturen inte överstiger 27 grader under framställning.

Andra väljer att steka i olivolja för att de inte vill äta animalistiska produkter, medan andra väljer oljan för dess goda smak. Oavsett vilken anledning man har för att steka i olivolja är det ett riktigt bra alternativ. Ett annat väldigt populärt alternativ är att använda olivolja till olika sallader eller andra rätter. Oljan gör att maten blir mindre torr, samt bidrar med en fantastisk smak om man tycker om den smak som oljan bidrar med.

Man kan även använda olivolja för att bränna in stekpannan eller för att den inte ska bli för torr. Det här är i synnerlighet viktigt med gjutjärnspannor som lätt blir dåliga utan regelbundet underhåll med någon form av olja, exempelvis olivolja.

Olivolja test

Olivolja i håret

Har du torr hårbotten eller torrt hår? Då kan olivolja i håret vara ett bra alternativ för dig. Oljan går även att använda som ett naturligt balsam om du inte vill använda ett vanligt balsam på flaska.

Att använda olivolja i håret kan göras på flera olika sätt. Du kan antingen applicera den kall eller aningen uppvärmd, samt tillsammans med andra livsmedel, exempelvis honung. Applicera lite olja på dina fingertoppar, massera sedan in olivoljan i din hårbotten eller hår. Vänta lite innan du sköljer av för att oljan verkligen ska hinna sätta sig. Du behöver inte ens skölja av, men då får du vara beredd på att det kan lukta lite olja om skalpen, men det gör väl inte särskilt mycket? Olivolja luktar ju faktiskt gott!

Även om du inte lider av torr hårbotten eller torrt hår bidrar olivoljan med många andra fördelar. Nedan hittar du några av de vanligaste fördelarna som olivolja i håret bidrar med:

Utöver detta tillkommer ett flertal olika fördelar. Oljan är inte bara väldigt god att steka i, äta och ringla över salladen, olivolja är en naturlig mirakelkur som verkligen fungerar mot många olika problem. 

FAQ: Vanliga frågor

🤔 Steka i olivolja

Det finns många olika typer av olivoljor. Den “äkta” varan ...

🔍 Olivolja i håret

Då kan olivolja i håret vara ett bra alternativ för dig...