Chromebooks är något som blir allt mer populärt på marknaden. Tidigare har det bara varit fråga om två stycken olika alternativ, nämligen Microsoft Windows eller Apple iOS, men nu har en tredje aktör gett sig in i leken, nämligen teknikjätten Google. Frågan är, hur skiljer sig den här från de två andra alternativen?

Vad är chromebook?

En chromebook är kort och gott en dator som använder Googles operativsystem Chrome OS, snarare än de lite mer traditionella operativsystemen Microsoft Windows eller Apple iOS. Det som skiljer Chromebooken från resterande datorer är att den är byggd runt Googles tjänster istället för Microsofts eller Apples.

Läs vår stor guide:

Chromebook Test

Istället för att använda de populära tjänsterna som finns i Windows eller iOS, använder du istället Googles egna tjänster när du använder Chromebooken, exempelvis Gmail eller webbläsaren Chrome.

Chromebooken har inte existerat särskilt länge, åtminstone inte i jämförelse med de andra alternativen på marknaden. 2011 lanserades den första varianten, och sedan dess har det varit en stadig trend uppåt för Googles Chromebook. En av anledningarna till att den blir alltmer populär är det billiga priset, tillsammans med alla de utmärkta tjänster som Google levererar på egen hand. Utöver detta finns det en hel uppsjö av olika fördelar, men även några nackdelar, något vi går inom nedan.

Bästa Chromebook Test

Några olika fördelar och nackdelar med Chromebook i jämförelse med Windows och iOS:

Fördelar:

Nackdelar:

Även om du i princip måste använda Googles egna tjänster kommer det säkerligen inte vara några problem. Om du är van vid Windows eller har en Android-telefon kommer du att kunna navigera dig med lättja. Även om du inte har någon tidigare erfarenhet kommer du snabbt att kunna orientera dig tack vare smarta upplägg.

Hur man tar en skärmdump på chromebook?

Skärmdumpen eller screenshot som det även kallas (det engelska namnet) är något som många använder på regelbunden basis, och det av många olika anledningar. Det kan vara att spara en konversation till senare, att kopiera bilder, eller för att memorera ett fantastiskt ögonblick i sitt favoritspel.

För att ta en skärmdump trycker du ner ctrl + shift + symbolen för att visa alla fönster. Alla knappar måste tryckas ner samtidigt för att en skärmdump ska tas. Hur ser symbolen för att visa alla fönster ut? Den finns i raden högst upp på tangentbordet, ungefär i mitten, samt ser ut som en rektangel med två streck till höger sida. När du har tryckt ner dessa knappar får du upp en ruta där du har möjlighet att själv avgöra hur stor del av skärmen du vill skärmdumpa. Du reglerar själv med hjälp av muspekaren, samt trycker sedan på enter för att slutföra processen.

Det här skiljer sig en aningen mot Apple och Windows, men många tycker att det här sättet fungerar väldigt bra, samt att det inte är särskilt svårt när man väl vet hur det fungerar.

FAQ: Vanliga frågor

🤔 Vad är chromebook?

Istället för att använda de populära tjänsterna som finns i Windows eller iOS...

🔍 Hur man tar en skärmdump på chromebook?

För att ta en skärmdump trycker du ner ctrl + shift + symbolen för att visa alla fönster...