Elscootern introducerades rejält ute i samhället för några år sedan. Helt plötsligt ville alla ha en eller hyra en genom en av alla olika uthyrningstjänster som finns i Sveriges större städer. Det här ställde till en början till med vissa problem tack vare oklara regler som ingen kände till. Nuförtiden är dock reglerna aningen mer uppdaterade och lättillgängliga.

Elscooter regler

Vilka regler som gäller har att göra med vilken styrka motorn har, vilka typer av bromsar som finns, tillsammans med en rad av andra parametrar. 

Läs vår stor guide:

ELSCOOTER TEST

Detta avgör om elscootern klassas som en cykel, moped klass 1 eller 2. Klassificeringen avgör därmed om den får köras på cykelbanor, vanliga vägar, huruvida du måste ha hjälm eller inte, tillsammans med en rad av andra parametrar. 

Viktigt att komma ihåg är att det är du som förare som bär allt ansvar. Det är upp till dig att kolla upp att den elscooter du framför uppfyller de krav som ställs för att den ska kunna framföras på ett lagligt sätt. Om du framför elsparkcykeln på fel sätt riskerar du att dömas för olovlig körning.

Av den anledningen tillsammans med personliga säkerhetsskäl är det viktigt att du känner till vilka regler som finns för varje enskild alternativ.

Elscooter 2000w vs Elscooter 250w

En elscooter med en motor på 250w skiljer sig ganska mycket från ett alternativ med 2000w, både vad gäller storlek, hastighet och trafikbestämmelser. Den svagare varianten har en betydligt lägre topphastighet och får framföras på cykelvägar, medan den starkare varianten kan ha topphastigheter som överskrider 50 kilometer i timmen och får köras på vanliga vägar (under vissa omständigheter).

Elsparkcyklar med en motor på max 250w som även är utrustade med ringklocka, bromsar, reflexer och belysning klassas som cykel och får framför på precis samma sätt som vilken cykel som helst. Den får som mest ha en topphastighet på 20 kilometer i timmen.

De varianter som klassas som cykel får framför på cykelbanor, men även på vägen om det inte finns någon cykelbana. Du ska även gå av elscootern på övergångsställen och istället leda den över i gånghastighet. Alternativet är att den körs i en gånghastighet (någonstans mellan 4-7 kilometer i timmen). De alternativ som har en starkare motor än så måste följa en helt annan uppsättning av regler. Beroende på utrustningsnivå och motor klassas de antingen som moped klass 1 eller 2. 

Här måste du ha hjälm och följa alla trafikregler som gäller för respektive mopedklass. Om den får framföras på väg eller inte har att göra med om det uppfyller kraven för denna klassificering. För fullständiga regler rekommenderar vi att du besöker transportstyrelsen.

Viktigt att tänka på:

FAQ: Vanliga frågor

🤔 Elscooter regler

Detta avgör om elscootern klassas som en cykel, moped klass 1 eller 2. Klassificeringen ...

🔍 Elscooter 2000w vs Elscooter 250w

Den svagare varianten har en betydligt lägre topphastighet och får framföras på cykelvägar ...