En luftvärmepump är ett bra sätt för att värma upp eller kyla ner en bostad, och för att få in ren och fräsch luft. Den är enkel att hantera, är ett relativt prisvärt alternativ till andra formen, och tar inte särskilt lång tid att installera. För att behålla dess ursprungliga skick behöver den rengöras regelbundet, men mer om det senare. Många lockas av tanken att hoppa över den professionellt utförda installationen för att göra det själva, men får man verkligen göra det?

Luftvärmepump installation (pro vs själv)

Om man lockas av tanken att själv installera en luftvärmepump finns det en hel del man måste känna till. För det första är det olagligt att själv installera en luftvärmepump, även i sin egen bostad. Anledningen till detta är att man ofta behöver dra rör med köldmedium, något som kräver en certifierad installatör.

Läs vår stor guide:

VÅRT STORA LUFTVÄRMEPUMP TEST:

För att installationen ska kunna utföras enligt lag måste det företag som genomför installationen ha ett giltigt certifikat, vilket även gäller för den enskilda anställda som genomför installationen. Om dessa krav ej uppfylls är installationen inte laglig, vilket kan få ett flertal olika konsekvenser.

För det första kan det ha att göra om lagbrott, vilket kan leda till lagliga konsekvenser. För det andra är det troligt att försäkringsbolaget nekar utbetalning på eventuell försäkring om något skulle gå fel, exempelvis att det börjar brinna eller liknande. Om du själv har utfört installationen är det troligt att det är du som personligen får stå för dessa skador.

Luftvärmepump test

Rengöra luftvärmepump

Även om du inte får installera din luftvärmepump på egen hand går det alldeles utmärkt att rengöra den utan professionell hjälp. Det är enkelt, går snabbt och smidigt, samt gör att din luftvärmepump kommer att fungera som om den vore ny. Allt för många bortser från detta, vilket resulterar i en luftvärmepump som inte fungerar optimalt, eller som till och med går sönder. Om du vill undvika detta är det väldigt viktigt att du följer rekommendationerna och rengör maskinen på regelbunden basis.

Det första du bör göra är att kontrollera att utsidan inte blockeras av något, exempelvis löv eller annat skit. Kom ihåg att bryta strömmen till luftvärmepumpen innan du börjar din rengöring, detta är väldigt viktigt för din säkerhet och luftvärmepumpens livslängd. Ta sedan på dig ett par skyddshandskar innan du tar bort den synliga skit som hittas på utsidan av luftvärmepumpen, annars kan du skära dig eller skada dig på annat vis.

När du har tagit hand om utsidan är det dags att ta hand om sidan. Filtret bör rengöras, detta eftersom att all luft som kommer in i din bostad måste passera detta. Om du inte vill ha in oren luft bör du lägga ner lite extra tid på att få detta rent. En vanlig rekommendation är att rengöra detta ungefär 4 gånger per år.

Vissa luftvärmepumpar har även en självrengöringsfunktion. Den tar främst hand om kylfunktionen som används under årets varmare dagar och kan aktiveras genom att trycka på en knapp på luftvärmepumpen eller den medföljande dosan.

FAQ: Vanliga frågor

🤔 Luftvärmepump installation (pro vs själv)

För det första är det olagligt att själv installera en luftvärmepump, även i sin egen bostad...

🔍 Rengöra luftvärmepump

Det är enkelt, går snabbt och smidigt, samt gör att din luftvärmepump kommer att fungera...