Sedan mikrovågsugnen introducerades har det blivit betydligt enklare och snabbare att värma upp mat. I början av 80-talet ville varje hushåll ha en av dessa apparater, och har sedan dess blivit en hörnsten i de flesta kök runt om i Sverige. Mikrovågsugnen kan ta hand om de flesta maträtter, men vad många inte vet är att det till och med går att tillaga bacon i mikron, något vi går in lite närmare på längre ner i den här artikeln.

Hur fungerar en mikrovågsugn

De flesta använder en mikrovågsugn på nästan dagliga basis, men det är få som vet hur de faktiskt fungerar. Man slänger in maten i mikron och förlitar sig på att den gör sitt jobb, utan att reflektera över vad det är som gör att det verkligen fungerar.

Läs vår stor guide:

MIKROVÅGSUGNAR TEST

En mikrovågsugn värmer upp maten genom ett högfrekvent elektromagnetiskt fält. Detta sker med hjälp av en magnetron. Med hjälp av denna magnetron skapas sedan mikrovågor, och resultatet blir att vattenmolekylerna i maten börjar att röra på sig. När detta händer blir maten varm. 

Vattenmolekylerna påverkas av det elektriska fältet, ett fält som byter riktning ungefär 2,8 miljarder gånger i sekunden. Rörelseenergin som skapas värmer sedan upp maten på nolltid. Det här är en ganska grov förenkling för hur det fungerar, men mer än så behöver man som lekman inte veta. Uppvärmning via mikrovågsugn kan göra att vitaminer och mineraler försvinner ur maten, men är faktiskt ett relativt skonsamt alternativ till andra uppvärmningskällor. Med tanke på att uppvärmningen inte kräver särskilt mycket vatten försvinner inte några större mängder vitaminer och mineraler, åtminstone inte i jämförelse med vissa andra alternativ.

Bacon i mikrovågsugn

Ägg och bacon är en stor favorit att äta som frukost runt om i hushållen i Sverige. Det är en klassiker som alla älskar, men fungerar precis lika bra som frukost, lunch, middag eller kvällsmat.

Visste du att det går att tillaga bacon i mikron? Nej, vi skojar inte. På så sätt slipper du hålla på med stekfett och matos som skapas i takt med att ditt bacon tillagas i stekpannan. Det här är ett smidigt sätt som passar perfekt om du vill undvika ovanstående, men även om du av någon anledning har tidsbrist.

Mikrovågsugn test

Hur tillagar man bacon i mikrovågsugnen?

Oroa dig inte, det är busenkelt. Lägg baconet på lite hushållspapper på en tallrik, lägg sedan ett hushållspapper ovanpå. Släng in tallriken i 2-3 minuter i micron, sedan är det klart för att ätas!

Tyvärr blir inte resultatet lika bra som om du steker baconet i stekpannan. Det är dock ett riktigt smidigt alternativ om du snabbt vill ha knaperstekt bacon som duger mer än väl.

För att få bäst resultat bör du testa några gånger för att få kläm på hur länge baconet behöver vara inne i just din mikro. Allt mikrovågsugnar är olika, även om effekten är densamma. Av den anledningen är det viktigt att du testar dig fram för att se hur länge baconet behöver vara inne i din mikro, samt vilket effekt som är lämplig att använda.

FAQ: Vanliga frågor

🤔 Hur fungerar en mikrovågsugn

Man slänger in maten i mikron och förlitar sig på att den gör sitt jobb, utan att reflektera över vad det är som gör att det verkligen fungerar...

🔍 Bacon i mikrovågsugn

Det är en klassiker som alla älskar, men fungerar precis lika bra som frukost, lunch, middag eller ...